Dasar Kuki

Pengenalan

Kami percaya bahawa kami perlu bersikap telus dengan pengguna kami tentang cara kami mengumpul dan menggunakan data mereka. Untuk ketahui lebih lanjut tentang ini dan kami sebagai pengawal data, anda boleh membaca Dasar Privasi kami.

Dasar Kuki ini bertujuan untuk menjelaskan kepada pengguna laman web (“anda”) bagaimana, bila dan mengapa kami menggunakan kuki.

Untuk maklumat tentang bagaimana untuk memadam atau menyekat kuki, sila lihat bahagian “Bagaimana untuk menukar tetapan kuki saya?” di bawah ini. Walau bagaimanapun, sebelum anda mengambil sebarang tindakan berkenaan kuki, kami menasihati agar anda membaca dasar ini terlebih dahulu.

Apakah maklumat yang boleh didapati dalam dasar ini?

Penggunaan kuki kami

Mana-mana pelayar yang mengunjungi Laman Web kami akan menerima kuki daripada kami. Selagi kuki yang kami gunakan tidak begitu diperlukan untuk peruntukan laman web ini, kami akan meminta anda untuk bersetuju dengan penggunaan kuki kami semasa kali pertama anda melayari laman web kami.

Kami menggunakan kuki di Laman Web kami kerana kami mengharapkan semua pengguna kami mempunyai pengalaman laman yang terbaik mungkin. Maklumat yang disediakan melalui kuki memungkinkan pengoptimuman pengalaman anda.

Kuki biasanya tidak mengandungi sebarang maklumat yang mengenal pasti seorang pengguna secara peribadi, tetapi maklumat peribadi yang kami simpan tentang anda mungkin dikaitkan pada maklumat yang disimpan dan diperoleh daripada kuki. Dalam Dasar Privasi kami anda boleh mengetahui lebih lanjut tentang data peribadi yang berkaitan dengan pengguna kami yang sedang diproses.

Tentang Kuki

Kuki adalah fail teks kecil yang diletakkan pada peranti anda oleh laman web yang anda kunjungi. Ia membolehkan laman web mengingati tindakan dan keutamaan anda (seperti log masuk, bahasa, saiz fon dan pilihan paparan lain) sepanjang tempoh tertentu, agar anda tidak perlu sentiasa memasukkan semula maklumat ini apabila anda kembali ke laman atau melayar dari satu halaman ke halaman yang lain. Penggunaan kuki membantu anda menavigasi antara halaman dengan cekap, membantu anda mengingati pilihan anda dan meningkatkan pengalaman pelayaran anda dengan cara lain. Kuki juga boleh membantu memastikan pemasaran yang anda lihat dalam talian adalah lebih relevan kepada anda dan minat anda.

Teknologi lain, termasuk data yang kami simpan pada pelayar web atau peranti anda, pengecam yang dikaitkan dengan peranti anda dan perisian lain digunakan untuk tujuan yang sama. Dalam dasar ini, kami merujuk kepada semua teknologi ini sebagai “kuki”.

Kuki boleh dikelaskan mengikut jangka hayatnya, domain yang memilikinya dan tempat penyimpanan.

Mengikut jangka hayat, kuki adalah sama ada:

 • kuki sesi yang dipadamkan apabila pengguna menutup pelayar – kuki sesi hanya bertahan selama sesi berkenaan (biasanya lawatan semasa ke laman web atau sesi pelayar).
 • kuki berterusan yang kekal pada komputer/peranti pengguna untuk tempoh masa yang ditetapkan (melainkan dipadamkan oleh pengguna sebelum tamat tempoh). Kuki berterusan membantu kami mengenal pasti anda, agar lebih mudah untuk kembali ke Laman Web kami atau berinteraksi dengan perkhidmatan kami tanpa perlu mendaftar masuk atau mengubah tetapan anda setiap kali. Selepas anda daftar masuk, kuki berterusan akan kekal pada pelayar anda dan akan dibaca semula apabila anda kembali ke laman web kami.

Untuk domain yang memilikinya pula, terdapat sama ada:

 • kuki pihak pertama yang ditetapkan oleh pelayan web halaman yang dilawati dan berkongsi domain yang sama atau;
 • kuki pihak ketiga disimpan oleh domain yang berbeza dengan domain halaman yang dilawati. Ini boleh berlaku apabila halaman web merujuk sesuatu fail, seperti JavaScript, yang terletak di luar domainnya.

Berkenaan tempat kuki disimpan, terdapat:

 • kuki pelayar yang dihantar oleh laman web dan disimpan pada pelayar pengguna. Kuki pelayar menyimpan kurang daripada kuki Flash dan hanya pelayar di mana kuki disimpan boleh mengaksesnya.
 • kuki flash dikenali sebagai objek kongsi setempat dan ia berbeza daripada kuki pelayar kerana jumlah, jenis dan cara data disimpan. Ia disimpan di luar pelayar dan boleh diakses oleh berbilang pelayar pada komputer yang sama.

Untuk ketahui lebih lanjut tentang kuki, layari www.aboutcookies.org atau www.allaboutcookies.org.

Apakah kuki yang kami gunakan dan apakah tujuannya?

Kami menggunakan semua jenis kuki yang diterangkan di atas. Penerangan terperinci tentang kuki kami, fungsinya dan sumber boleh didapati di bawah ini.

Kuki yang penting

Kuki yang penting diperlukan untuk laman web kami berfungsi dengan berkesan. Ia membantu kebolehgunaan laman web dengan mendayakan fungsi asas seperti navigasi halaman dan akses ke kawasan laman web yang dilindungi. Jenis kuki ini mungkin digunakan untuk melindungi dan mempercepatkan laman web kami dengan mengoptimumkan penyampaian kandungan kami secara automatik. Ini adalah cara anda menggunakan masa muatan halaman yang terpantas dan prestasi terbaik. Selain itu, kuki penting boleh digunakan untuk sebab keselamatan dan untuk mengenal pasti pelawat yang dipercayai. Ia boleh menyaring bot dan membezakannya daripada pengguna yang sah, mencegah sebarang bentuk aktiviti spam di laman web kami.

Kuki ini tidak dikaitkan dengan mana-mana ID pengguna dalam aplikasi web kami, dan kuki juga tidak menyimpan sebarang maklumat yang boleh dikenal pasti secara peribadi. Kami menasihati agar anda tidak memadamkan kuki ini. Jika anda menetapkan pelayar anda untuk menyekat atau memaklumkan anda tentang kuki ini, sila ambil perhatian bahawa selepas melakukan demikian, bahagian halaman web yang tertentu mungkin tidak akan berfungsi.

Kuki keutamaan dan kefungsian

Kuki keutamaan membolehkan laman web mengingati maklumat yang mengubah cara kelakuan atau penampilan laman web, seperti bahasa pilihan anda atau rantau semasa anda. Ia juga boleh digunakan untuk menyediakan perkhidmatan yang anda minta seperti menonton video, meninggalkan komen di blog atau menggunakan perkhidmatan sembang langsung.

Kuki Analitik

Kuki analitik membantu pemilik laman web memahami bagaimana pelawat berinteraksi dengan laman web dengan mengumpul dan melaporkan maklumat secara tanpa nama. Kami menggunakan kuki analitis yang berbeza untuk menganalisa maklumat tentang bagaimana laman web kami digunakan. Kuki analitis boleh memproses maklumat tentang jumlah pelawat ke laman web, dari mana datangnya pelawat ke laman web, halaman yang dilayari, aktiviti penatalan, muat turun, maklumat tentang ejen pengguna, masa yang diluangkan di laman web dan anggaran geolokasi peranti yang anda gunakan untuk mengakses laman web kami. Kami menggunakan maklumat ini untuk merangka laporan yang membantu kami menambah baik laman web. Laporan mungkin dipersembahkan secara visual melalui peta haba dan rakaman skrin yang dianonimkan. Semua data yang kami proses dengan menggunakan jenis kuki ini dipersembahkan dalam bentuk agregat dan/atau di bawah nama samaran.

Kami terutamanya menggunakan kuki analitis yang disediakan oleh Google Analytics dan Clicky. Namun begitu, harap maklum bahawa kami mungkin menggunakan kuki analitis yang disediakan oleh syarikat lain yang mana kami juga menggunakan perkhidmatannya untuk tujuan analitik dan analitis.

Kuki Pihak Ketiga

Pihak ketiga mungkin menetapkan kuki semasa anda mengunjungi Laman Web kami. Kadang kala ini adalah kerana kami telah mendapatkan perkhidmatan pihak ketiga untuk menyediakan perkhidmatan bagi pihak kami. Dalam keadaan lain, ia adalah kerana halaman web kami mengandungi iklan daripada pihak ketiga, atau kandungan seperti video dan berita. Oleh kerana pelayar anda bersambung dengan pelayan web pihak ketiga itu untuk mendapatkan kandungan, pihak ketiga boleh menetapkan atau membaca kuki mereka sendiri pada peranti anda dan boleh mengumpul maklumat tentang aktiviti dalam talian anda merentas laman web atau perkhidmatan dalam talian. Akhirnya, dalam kes tertentu, kuki penjejakan pihak ketiga mungkin diperlukan untuk penggunaan berkesan pautan afiliasi dan prestasi mana-mana perjanjian afiliasi kami.

Bagaimana untuk menukar tetapan kuki saya?

Anda boleh memilih untuk melumpuhkan beberapa atau semua kuki pada bila-bila masa. Anda mempunyai beberapa cara untuk melumpuhkan kuki.

Pilih keluar daripada perkhidmatan pihak ketiga yang kami gunakan

Anda boleh memilih keluar daripada dijejak oleh penyedia perkhidmatan pihak ketiga tertentu yang kami biasa gunakan, dengan mengikuti arahan yang mereka sediakan:

Kebanyakan pelayar web yang digunakan membenarkan anda mengurus majoriti daripada kuki melalui tetapan pelayar. Ingat bahawa jika anda mengehadkan kebolehan laman web untuk menetapkan kuki, anda mungkin mengurangkan pengalaman pengguna anda secara keseluruhan, kerana ia (inter alia) tidak lagi akan diperibadikan untuk anda.

Jika anda masih tidak mahu menerima kuki dari Laman Web kami, anda boleh menukar tetapan pelayar anda pada peranti yang anda gunakan untuk mengakses perkhidmatan kami. Di bawah ini, anda akan mendapati arahan pendek untuk cara melumpuhkan kuki pada pelayar Internet yang paling popular. Anda juga boleh mendapati pautan ke bahagian pengurusan kuki untuk pelayar Internet yang paling popular. Sila baca arahan berikut dengan teliti:

 • Internet Explorer: Klik butang Alatan, kemudian Pilihan Internet. Dalam tab Umum, pilih sejarah Semak Imbas, klik pada Tetapan. Kemudian klik Pilih fail dan pilih Kuki yang anda ingin lumpuhkan. Kemudian tutup tetingkap yang mengandungi senarai Kuki dan klik dua kali pada OK untuk kembali ke Internet. Arahan lanjut di sini.
 • Firefox: Klik ikon Menu Firefox, kemudian butang Alatan > Pilihan; dalam tetingkap yang timbul, pilih Privasi dan klik Alih Keluar Kuki Khusus. Pilih Kuki yang anda ingin lumpuhkan kemudian alih keluarkan. Arahan lanjut di sini.
 • Safari: klik butang Tetapan, kemudian Keutamaan. Dalam tetingkap yang timbul, pilih Privasi/Keselamatan dan klik Tunjuk Kuki. Pilih Kuki yang anda ingin lumpuhkan kemudian klik Padam atau Padam Semua. Arahan lanjut di sini.
 • Chrome: klik pada menu Google Chrome, kemudian Tetapan. Di bawah halaman, klik Tetapan Lanjut. Di bahagian Privasi, klik Tetapan Kandungan. Untuk melumpuhkan kuki:
  • Pilih Sekat laman daripada menyimpan sebarang data;
  • Klik pada Kuki dan data laman, kemudian gerakkan tetikus ke atas laman web yang mencipta Kuki tersebut, klik X di penjuru kanan, atau klik Alih Keluar Semua.
 • Maklumat lanjut di sini.
 • Safari (mudah alih) – Untuk maklumat lanjut sila kunjungi pautan ini.

Untuk arahan tentang cara melumpuhkan kuki pada pelayar Internet yang tidak dinyatakan di atas, sila rujuk kepada dokumentasi yang disediakan oleh pengeluar pelayar anda.

Cara menutupkan kuki Flash

Menukar tetapan pelayar anda tidak akan mengalih keluar kuki Flash. Jika anda ingin melumpuhkan kuki Flash, anda boleh mendapatkan arahan di sini. Jika anda melumpuhkan kuki Flash, anda tidak akan mempunyai akses ke banyak ciri-ciri yang menjadikan pengalaman anda lebih cekap dan beberapa perkhidmatan kami tidak akan berfungsi dengan betul.

Klausa variasi

Dasar Kuki ini mungkin perlu dipinda dari masa ke masa berdasarkan perubahan keperluan teknikal dan perniagaan atau untuk mematuhi keperluan perundangan atau peraturan.

Pengubahsuaian yang penting adalah perubahan yang mempengaruhi hak dan keadaan anda berkenaan perlindungan dan pemprosesan data peribadi anda. Pengubahsuaian yang penting mungkin termasuk, tetapi tidak terhad kepada, pelancaran perkhidmatan baharu, pelaksanaan teknologi baharu dan pemprosesan data anda untuk tujuan baharu. Oleh itu, jika kami melakukan pengubahsuaian yang penting kepada Dasar Kuki ini, kami akan menghantar notis kepada anda melalui Perkhidmatan kami, atau dengan cara lain, dan memberi anda peluang untuk menyemak perubahan ini sebelum ia berkuat kuasa. Anda akan diminta untuk bersetuju kepada pemprosesan data peribadi anda mengikut Dasar yang dikemas kini. Jika anda tidak bersetuju, anda mungkin tidak dapat menggunakan akaun anda dan perkhidmatan yang tersedia kepada pengguna berdaftar.

Selain itu, dari masa ke masa kami mungkin membuat pengubahsuaian kecil kepada Dasar Kuki kami. Jenis pengubahsuaian ini mungkin termasuk, tetapi tidak terhad kepada, perubahan organisasi atau tatabahasa agar dasar ini lebih mudah dibaca. Jika anda terus menggunakan perkhidmatan kami selepas kami menerbitkan Dasar Kuki yang dikemas kini dengan hanya pengubahsuaian kecil, ini bermakna bahawa pemprosesan data peribadi anda tertakluk kepada Dasar Kuki yang dikemas kini hanya dengan pengubahsuaian kecil.

Kami menggalakkan anda untuk menyemak halam ini secara berkala untuk maklumat terkini tentang penggunaan kuki.

18+ | Please play responsibly | Terms and Conditions apply | Commercial Content